Nils Ekwall
Hemsida

Nils Ekwall

Nils Ekwall Yrkesverksam konstnär sedan slutet av 70-talet och har ställt ut flitigt, både separat och på samlings-
utställningar. Jag tecknar i blyerts och målar i akvarell, gouache och olja. Mina bilder har en surrealistisk anstrykning men jag målar även traditionella porträtt och landskapsmålningar. Leder kurser i måleri på Ekerö och runt om i Sverige.

Om mig
De flesta i min släkt har varit konstnärligt aktiva sedan flera generationer tillbaks och den mest namnkunniga torde vara min morfar, konstnären Nils Dardel. Som liten satt jag mycket och ritade och målade tillsammans med mamma och mina syskon, så mitt yrkesval fann man ganska naturligt.

Jag föddes 1954 i Stockholm men flyttade med min pappa ner till Skåne vid unga år. Efter skolan började jag 1975 på Målarskolan Forum i Malmö och studerade där i tre år för Gerhard Nordström och Staffan Nihlén. Efter det ett år på Grafikskolan Forum för Bertil Lundberg. Båda skolorna uppgick så småningom i nuvarande Malmö Konsthögskola.

Redan som liten fascinerades jag av surrealistisk konst och i vuxen ålder inspirerades jag av konstnärer som Bosch, Bacon och Max Ernst men också lika mycket av Caravaggio, Michelangelo och Rembrandt. Förutom mina fantasibilder målar jag landskap och sedan ett par år tillbaks gör jag porträtt på beställning, både “live” och efter foto.

Jag arbetar i både blyerts, akvarell, gouache och olja och leder sedan många år kurser i målning och teckning på Ekerö, där jag bor och arbetar sedan 1985.

Jag har ställt ut rätt flitigt runt om i landet sedan 1977, flera gånger tillsammans med min bror, konstnären Henry Unger. Jag är representerad på Malmö Museum och i olika kommuner och landsting.

I juni 2009 tilldelades jag Ekerö Kommuns kulturstipendium.

Utbildning
Forums konsthögskola 1975 - 1977 för Staffan Nihlén och Gerhard Nordström.
Forums Grafikskola 1978 för Bertil Lundberg.

Medlemskap
SvK
Medlem i föreningen Konstringen på Ekerö.

Kommentarer på sidan

Kommentera »

KommentarKommentar från Lina Forsdahl, 2017-08-20
Fräckt konst!
GRATTIS Till Veckans Konstnär!
Lina