Kim Ritthagen
HemsidaFacebook

Kim Ritthagen

Biografi

Jag har alltid brunnit för att uttrycka mig genom mina händer. Jag började tidigt att måla i olja. Det var mitt sätt att hantera en svår sits. Målandet blev min kanal till helande och tröst. På senare år har jag kompletterat med fristående kurser då jag kände att jag behövde nya impulser. En lång utbildning till läkare och sedan att jobba som det gjorde att jag inte hann med så mycket konstnärligt förutom i trädgården. I 15 år var trädgården min tillflyktsort där jag laddade mina energier. Men sedan när jag valde att bara jobba deltid som läkare har måleriet tagit alltmer överhand. Mina figurer vill bli målade och är faktiskt riktigt krävande ibland :-). Jag målar de med glädje och hoppas att andra också upplever glädje, helande och inspiration när de betraktar mina alster


Konstkritik Stig Åke Stålnacke 2015
Medlem i AICA Association of Art Critics:

Måleriets väg mot undret
När jag mötte en vacker svit av Kim Ritthagens bilder så genomfors jag av en varm känsla av lycka. Efter att ha sökt konstens innersta väsen under lång lång tid fick jag inför hennes målerier en känsla som jag vill likna med salighet. Jag måste ställa mig frågan? Hur är det möjligt att så naket, så direkt och så förblommat nå upplevelsens innersta kärna? Att måla så äkta? Hur kan en konstnär så direkt och så ömsint och skönt hitta just den tråden i våra liv som fångar och uppenbarar vårt innersta av lycka och livsmening? Jag ser i bild efter bild hur det omistliga tränger sig fram och visar oss att kärlek och ömhet i bild är möjligt. I mer än fyrtio år har jag varit sökare, spejare. Och ofta har jag gått på nitar. Ofta har jag sett bilder som varit utanverk och enbart utanverk. Tyvärr. Sorg har jag då drabbats av. När man söker det äkta och finner det meningslösa krafset, ja, då blir man ledsen. Man tänker: Var det inte mer? Men så ibland hittar man den alldeles äkta pärlan. Och det är då man genomfars av det jag kallar lycka Denna sällsynta upplevelse känner jag inför Kim Ritthagens målerier. Hon har aldrig tvekat utan i bild efter bild borrat sig in mot måleriets mening och kärna av skönhet Men det som leder henne fram, fram till detta måleriets djupaste drag av skönhet är en varm innerlighet Jag måste få bokföra, tala om, att jag i Kim Ritthagens måleri känner hur jag fylls av något som liknar kärlek. Och kan måleri någonsin äga en större och meningsfullare uppgift. Tack, Kim Ritthagen, för att du visar mig vägen mot undret
Stig Åke Stålnacke Konstkritiker

Konstkritik av Hans Janstad, 2015
Medlem i AICA
Association art Critics

Konsten att läka med färg och form

”Amazonernas sista strid” heter en akrylmålning av Kim Ritthagen. Man ser en naken sköldmö och under hennes särade ben syns ett foster med kvarvarande navelsträng. Det är en symbolisk målning för Kim Ritthagen, som tillika är läkare förutom konstnär. Läkekonst, denna fina symbios av läkedom och konst, har präglat Kims vuxna liv. Tidigt hade hon börjat teckna, måla och fotografera. Hon drömde sig bort, hörde sagor för sitt inre, såg ”fantastiska landskap” och var alltid ”omgiven av djur”. Och det är på många sätt en förtrollad värld som möter oss i Kim Ritthagens bilder. De färgstarka papegojorna gnuggar näbbarna mot varandra sittande på en gren i den liantäta ”Regnskogen”. Men uppflugen på en annan gren, i målningen ”Ljusbärarna” finner man en liten rödhårig nymf, blickande ner på ett följe av bleka kvinnoväsen på vandring mot okänt mål.
Överallt i bilderna dyker det upp djur, det kan vara rådjur, uggla, stork, groda, marsvin och fjärilar. Det är målningar som vibrerar av färg, varm och ibland het färg. Hennes formspråk är både mjukt och distinkt, enkelt men samtidigt mångbottnat.
Vad styr då hennes konstnärskap? I tjugo år har hon arbetat som läkare, men har nu gått ner till deltid för att få utlopp för sin kreativa sida. Hon menar att läkararbetet och patientkontakterna har fått henne att nå längre in i måleriet och att det kreativa hjälper till med ”problemlösning” i läkarrollen.
Men vi återvänder till ”Amazonernas sista strid”. Som jag tycker kan den ses som en milstolpe i hennes konstnärliga men även personliga liv. Sköldmön kommer att lägga ner spjutet och skölden. Hon är inte längre ”mö” utan moder. Under henne finns det nya livet. Och det är en tillvaro som Kim Ritthagen vill skildra som god och ljus. Hon har inget behov att sätta det onda på bild. Vill inte måla krig och fasor. Inte mörkret. Utan istället ljuset. Och det är en konst som vill läka, hjälpa oss att finna oss själva tillrätta i livet. Därför är också konstellationen läkare och konstnär betydelsefull. Konsten och läkekonsten har gått hand i hand sedan vår tideräknings begynnelse. Lukas var en grekisk läkare och enligt traditionen författare till Lukasevangeliet och Apostlagärningarna. Men han sägs också ha varit konstnär och skall enligt en medeltida legend ha målat porträtt av Jesus och Maria. Det må vara hur som helst med detta, men Lukas är både konstnärernas och läkarnas skyddshelgon. Även om Lukas aldrig målade ett porträtt av Jesus så finns det i Kim Ritthagens målning av ”Amazonernas sista strid” en kvinna med utsträckta armar på samma sätt som Jesus på korset. Är det en illustration av kvinnans roll i det moderna livet? Ett feministiskt inlägg i dagens debatt?
Ja, det finns många bottnar i Kim Ritthagens bildvärld. Men även om det ställs svåra frågor så finns det en ro i målningarna, som i ” I Månens sken”, där rådjur, uggla och en groda gör den felika kvinnan sällskap. I en färgskala som påminner om Walt Disneys ”En förtrollad natt”. Kvinnan i konturmålningen ”Astra” står mot en likaledes stjärnglimmande natt, man känner hur Kim hela tiden söker ljuset.
Kim Ritthagen har hittat sin egen värld, en värld där man gärna vill vandra med henne, upptäcka skönheten i naturen. En värld som är vacker och varm i färgen och med otaliga upptäcktsfärder i varje målning. Lika rik på berättelser som den regnskog hon har drömt fram. Förutom måleriet arbetar Kim Ritthagen med foto, skulptur och silversmide. Hon är i sanning gränsöverskridande, men för en läkare kan färg, form och fantasi te sig som en utomordentlig medicin, helt i Lukas anda, även om dessa medikamenters blandning ännu inte lett till något nobelpris.
Kim Ritthagen säger att hon var en dagdrömmare i skolan. Men drömmen kan bli sann. Och det har den uppenbart blivit i Kims liv. Bättre kan det inte vara.

Hans Janstad
Konstkritiker

Utbildning
Autodidakt men på senare år kompletterat med fristående kurser:
1977 sommar Illustratör Liber förlag Vägg kalender Tranans År
2005 Keramik VT och HT Medborgarskolan
2005 Silversmide 2 kurser Medborgarskolan
2006 ArtCollege inkl kroki, målning och skulptur
2006 Keramik VT och HT Medborgarskolan
2006 Silversmide 1 kurs Medborgarskolan
2007 Silversmide 1 kurs, Davidsson, Falköping
2007 Keramik VT halv HT Medborgarskolan
2011 Digital Bildbehandling 7,5p Högskolan Jönköping
2011 Färglära 5p Textilhögskolan i Borås
2011 Illustrator, digitalt, grund och fortsättningskurs på Distansskolan
2012 InDesign, digitalt, grund och fortsättning på Distansskolan
2012 Photoshop, fortsättning på Distansskolan
2014 Retreat Rishikesh Indien för Nina Jacucci
2014 Gjutning inför keramik, Norbert Kus, Karlskrona
2014 Visuell kommunikation, Högskolan i Jönköping

Medlemskap
Svenska Konstnärsförbundet
Konstnärsalliansen
BUS
Konstkvarteret

Kommentarer på sidan

Kommentera »