Tobbe Malm
FacebookHemsida

Tobbe Malm

Om konstnären

Tobbe Malm växte upp i bruksorten Norberg. Samhället och dess strukturer formades av den tunga järn och gruvindustrin. Sprängningar under jord flera hundra meter ned dygnet runt skakade marken och byggde ett myller av tunnlar. Järnmalmen fraktades till masugnen och specialtåg transporterade sen det flytande stålet vidare till förädling. Masugnen släktes 1981 och den sista gruvan stängdes samma år. Överallt i Malms hemby finns spår av gruvdriftens brutala ingrepp i naturen. Gigantiska hål i marken, betongbyggnader som krakelerar, rostigt järn som spretar upp ur marken, spår av transportvägar och konstruktioner som sakta bryts ned. Resterna vittnar om en brutalitet som blir otroligt vacker nu när naturen tar tillbaka och bäddar in ”såren” i mjuk grönska. Det senaste åren har Malms historia varit en stor källa till inspiration och föremål för utforskning vilket numera starkt präglar hans arbeten.


Tobbe jobbar ofta figurativt med material vi känner igen från industrin som tex armeringsjärn och i hans skulpturer finner vi ofta återbrukat material han plockar från skrothögar eller på loppis, ting som ger kontrast i färg och form och som är med på att berätta en historia. ”Man kan säga att på sätt och vis handlar min konst om liv och död, material som är i en nedbrytningsprocess, ting som inte längre har ett värde men som vi har relationer och minnen till. Vi kan säga att döden är en förutsättning för livet och livet är en förutsättning för döden och om vi föreställer oss att tid inte existerar så sker allt på en gång och det är i det utrymmet jag vill berätta mina historier och jag gör de genom mina skulpturer eller musik. Jag bygger instrument av skrot, samlar ljud från min verkstad och sätter samman text och musik till suggestiva kompositioner och för mej hänger allt ihop”

Verkstan på Bærums Verk i Norge är en värld av verktyg, maskiner och metallskrot, visuella intryck som blandas med doften av stenkål och sot. I ässjan brinner kolet som värmer järnet till över 1000 grader och under några ögonblick är det hårda materielet mjukt och formbart och med bestämda hammarslag gestaltas de budskap eller uttryck Malm vill förmedla

"Min arbetsprocess börjar ofta med en känsla eller tanke, kanske utifrån ett möte, ett minne, en reflektion av vår samtid. Jag skissar, försöker hitta essensen i de jag vill förmedla innan arbetet påbörjas. Varje objekt är unikt och bär med sej sin egna historia. I processen söker jag efter balans mellan estetik och koncept”

Tobbe Malm jobbar ofta i serier. Serien BOLT POETRY fick 2014 viral succé. Via konstbloggar som Art people, Bored Panda, This is Colossal mfl spreds de på kort tid över hela världen, vilket gav honom möjlighet att ställa ut i bl.a London, New Orleans, South Wales, Madrid, Limburg, Borlänge och Oslo. Just nu jobbar han bl.a inför en utställning i Sverige, sept 2019
Besök min ateljé
Verksgata 6A
1353 BÆRUMS VERK


Öppettider:
Tisdag-Söndag 10.00-17.00

Utbildning
Konstnärlig utbildning: Autodidakt
Socionom

Medlemskap
SvK

Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere (NFUK)

Svenska konstnärsförbundet

Konstnärsalliansen

Svenska konstsmidesföreningen

Norsk smidesforening.

Mina favoritklipp på YouTube

Kommentarer på sidan

Kommentera »

KommentarKommentar från Bengt Andersson, 2017-10-12
Hej Tobbe,
Fantastiske som alltid!
Jag bara njuter, när jag sen ser dina Video, så förnimmer jag lukten från smedjan.

 
KommentarKommentar från Bosse Svensson, 2017-10-10
Så begåvat!