Maria Falk Larsson
FacebookHemsida

Maria Falk Larsson

Många skulle nog kalla mig för en sökare. Själv kanske jag mer skulle definiera mig som en omättlig upptäckare vars nyfikenhet aldrig tycks sina. Jag har sällan en plan när jag börjar en målning utan låter processen ta befälet och följer dess väg. Akryl och vatten är nu på min palett vilket ger mig en nästintill omöjlig uppgift att kontrollera. Det utmanar mig.

Jag bor på en liten gård på landet. Vi har en så vidunderlig utsikt man kan ha när man bor i Västergötland. Lilla Norrland skulle jag kalla Hökensås med sin tallmo och mångfald av sjöar. Jag älskar landskapet, färgerna och öppenheten. Den bjuder på fantastiska och skiftande naturupplevelser dagligen. Emellanåt tar jag med mina målningar ut i skogen, ger dem ett eget rum och fotograferar dem på plats. En ytterligare dimension av att uppleva konsten i konsten.

Allt som har med naturen att göra, utrymmet där emellan och vad som finns där, men som du kanske inte ser, fascinerar mig! Att gå bortom den föreställande verkligheten och låta färg och form få gestalta, helt opretentiöst, mitt inre, blir ofta min väg. Visst vemod och tvivel, men också mycket humor och kärlek så klart!Så innerligt glad för Stig Åke Stålnackes vackra ord;

”Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången, det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt”
Så skrev poeten Dan Andersson i sitt kanske mest kända poem. De raderna har gripit tag i tusental och hundratusental svenska diktälskare. Just de raderna skär rakt in i våra hjärtan, de ger uttryck åt vår stora dröm om mening med våra liv. Det är så, och precis så vi vill att det ska vara. Vi suktar efter mening med vår jordevandring.
Var det inte mer, frågar vi oss ibland. Jo, det var mer. Det lovar jag. Det var, det är så oändligt mycket mer. Det finns något bortom blommorna och sången, det finns något bortom våra heta hjärtan. Denna längtan efter livsmening är ju självfallet grunden och drivkraften för de flesta konstnärer. Ja, märkligt vore det ju annars. Något vill vi ju ändå med våra talträngda ord och bilder.
Maria Falk Larsson-med signaturen ”mariafl”-är en av dessa sökare som ömsint trevar sig fram mot en ömhetssång i sitt liv. Människan står i focus i hennes dynamiska och dramatiska bildberättande. Om man tar sig friheten att söka sig in i hennes målerier så möter man figurer fyllda av liv, fyllda av skönhet och sökande. Invid varandra -och ibland tar de sig även friheten att sväva i luften- utspelas deras mänskliga drama, och tillhopa bildar de en gripande armé eller kärlekstrupp av de allra som mest levande medbröder och systrar.
Ibland står de stilla, uppställda som om i andakt, som väntande på det stora undret som komma skall. Då råder i bilden (bilderna) den stora tystnaden. Det kan vara också de bortvända eller de glömda som i tystnad inväntar förlösningen.
I några av Marias målningar ser jag gestalterna inbegripna i en vacker dans. Rytmiskt rör de sig och skänker målningen ett skönt mönster. Det är väl också i just de bilderna som jag ser det mest personliga anslaget och det vackraste resultatet. Då skapar målarinnan skönhet att värma en frusen själ vid.
Så långt ser jag en sökande ande, ett trevande konstnärskap som lockar även mig in i en bildvärlds magi och rikedom.

Stig Åke Stålnacke

Utställningar
Turbinhuset samlingsutställning, Tidaholm 1998
Konstnatten, Falköping/Tidaholm 2016
Torggatan 3, Tidaholm 2016
Galleri Villastaden, Borås 2017
Tidaholms Ramverkstad, Tidaholm 2017
Södra Vätterbygdens Konstrunda, Jönköping 2017
Konstnatten Falköping/Tidaholm, VinContoret, Tidaholm, 2017
Kyrkans Hus, Mullsjö, 2018
Konstrunda kring sjön Östen, 2018
Konstrunda, Hjo, 2018
Galleri Engleson, Göteborg, 2018
S Vätterbygdens Konstrunda, Jönköping, 2018
Konstnatten, Falköping/Tidaholm, Vincontoret, 2018
Gallerinatta, Sv. Konstgalleriet, Malmö
Art Innsbruck, Marco Antonio Patrizio Gallery, Innsbruck, Österrike, 2019
3f Art, Marco Antonio Patrizio Gallery, Paris, Frankrike, 2019
Smygehus havsbad,Smygehuk, 2019
Expo Arte Montechiari, Italien, 2019
Villa Svea, Hjo Konstrunda, Hjo, 2019
Korsberga Bygdegård, Hjo, 2019
Studio Silk, Jönköping, 2019
Vincontoret, Konstnatten, Tidaholm, 2019
Art Parma Fair, Parma, Italien, 2019
Turbinen, Tidaholm, 2019
Konsthelg, Scandic Star Hotel, Lund, 2019
Jurybedömd utställning
Skaraborggsalongen, Skövde Kulturhus 2017
Artbox Project 1.0 New York, New York (Pink Shoes), 2018
Artistes du Monde, Cannes, 2018
Luxembourg Art Fair, Luxembourg, 2018
SK:s jurybedömda utställning, Mölnlycke, 2019

Planerade event och utställningar
2020 Änggårdens Hospice, Göteborg
20210609 Artifact, New York, USAUtbildning
Konsthantverkslinjen,Hellidens Folkhögskola,Tidaholm
Div måleri- och konsthantverkskurser


Medlemskap
Svenska Konstnärsförbundet
BUS
Artistes Du Monde Cannes

Mina favoritklipp på YouTube

Kommentarer på sidan

Kommentera »