Vicki Svedrell
Vicki Svedrell


Om mig
I början av 2000-talet fick jag en hjärnblödning som orsakade skador på synen och som gör att jag ser dubbelt. Jag upplever det även som om jag har en grå ananas-skiva i ena ögat, vilket gör det svårt att fokusera blicken.
Tack vare min goda vän Kerstin Mattsson, som stöttade mig efter hjärnblödningen, slapp jag ge upp mitt måleri på grund av synskadan. Hon kom med många uppslag och idéer, bland annat om att jag skulle försöka måla som jag ser världen nu, det vill säga dubbelt, och med ett slags glidande perspektiv, vilket ständigt förskjuts, emellanåt nästan genomskinligt ”till formen”, likt en tunn slöja som klär allt jag ser. Hennes stöd och vänskap har varit och är fortfarande helt ovärderliga för mig.

Jag är med i ”Öppna Sinnen”, som är ett nätverk för konst och kultur, genom denna organisation får jag möjlighet att ställa ut på olika ställen under året. Jag är också med i ”Synskadade Konstnärers och Konsthantverkares Förening”. Man måste ansöka med sina bilder för att bli antagen till denna.

Förutom konsten så är jag även aktiv inom kommunalpolitiken i Ystad. Jag brinner lite extra för tillgänglighetsfrågor – det är viktigt för mig att såväl samhällets funktioner som konsten är tillgänglig för alla.

Min förhoppning är att jag ska kunna vara en inspiratör för andra människor. Jag vågade förverkliga min konstnärsdröm och hoppas nu att andra människor i liknande situation ska våga ta tag i sina drömmar, oavsett om de vill måla, skulptera eller göra något helt annat.

Utbildning
Kurser hos flera olika konstnärer, bland annat Lolo Tillberg och Johan Rahmberg.

Kommentarer på sidan

Kommentera »