Gunilla Zackari
Hemsida

Gunilla Zackari

Jag målar, har utställningar, håller kurser och föreläser om ikoner i min Ateljé Gunilla Zackari. Ateljén ligger i Hammars backar utanför Ystad med havet i närheten och 4 km från Kåseberga. I ateljén kan du titta och känna på mina klassiska och moderna ikoner. Känna fjällen på fisken gjord i vaxteknik på ikonplatta på temat Under ytan. Här hänger också Vinänglar och Spruttel.
Jag berättar gärna om mitt måleri, om mina ikoner och om den speciella ikontekniken.
När du besöker mig, så passa på att njuta av det vackra landskapet på östra Österlen. Jag är fastboende sedan mer än tio år i den lilla byn Hammar på Österlen. Byn är mest känd för sina natursköna backar mellan havet och slätten. Här kan man vandra längs Skåneleden, sitta och spana ut över havet eller ägna sig åt skärmflygning som en del mer våghalsiga besökare gör. Jag bor i byns äldsta hus med rötter i tidigt 1800-tal med kullerstensgård och stor trädgård med växthus. Jag brukar säga att vi bor i Hammar city.
Varmt välkommen!

JAG OCH MITT MÅLERI
Som liten satte min morfar penslar, färger och pannåer i mina händer. Det var så det började. Sedan dess har jag tecknat och målat och varit med att utarbeta material för lärare i ämnet Bild och arbetat som konsulent i Stockholm i ämnet.
Mitt intresse för att måla just ikoner väcktes för många år sedan. Ikonmåleriets speciella metod har jag lärt mig genom kurser i Vadstena, Stockholm och genom specialkurser på Valamo folkhögskolas ikonakademi i finska Karelen. Jag har även gått kvällskurser i kroki.
Sedan många år ställer jag ut i min Ateljé Gunilla Zackari, f.d. Ateljé Mina Ikoner, under påskrundan på Österlen. Jag har deltagit i ett par jurybedömda utställningar och ställt ut runt om på Österlen och i Helsingborg. I Stora Köpinges församlingshus hänger min stora änglaikon ”Bordsbön”.
Jag är medlem i konstgruppen Närskapat i nätverket i Österlen Syd; ÖS.

MIN BOK OM IKONERNAS ”HEMLIGA LIV” Boken kostar 245:-

Mitt intresse för ikoner började för över 15 år sedan med en annons om en kurs i ikonmåleri. Jag anmälde mig och fängslades av ikonernas särart och de krav och utmaningar som ikonmålare ställs inför. Känslan av att använda tusenåriga tekniker, blanda pigmenten i äggemulsionen eller i det varma vaxet och sedan forma sin ikon är – den är speciell.
Det jag inte fick, som kursdeltagare i flertalet kurser, var kunskap om ikonernas attribut och symboler och vad de berättar om vem ikonen är som jag håller på att måla. Genom åren har jag märkt att intresset håller på att öka i Sverige för ikonerna, deras historia och för ikonmåleriet både ifrån kyrkan, mina kursdeltagare och från besökare i ateljén. Det är några av skälen till att jag har skrivit den bok om ikonernas ”hemliga” liv som jag saknat.
Jag inleder boken med de religiösa ikonernas väg via den antika porträttkonsten. Ikonerna presenteras och beskrivs parvis för att skillnader och likheter ska bli tydliga. Några legender och ett par av ikonernas attribut har väckt en del funderingar – som Marias tre stjärnor och ärkeänglarnas lockiga hårsvall. Även mina profana ikoner förser jag med religiösa symboler när jag tycker att det passar.
I boken har jag tagit med några strofer ur ett par av Thomas Tranströmers dikter. Han anlitades som stilist i Bibelkommissionens översättning – Bibel 2001.
Det har varit mycket berikande och intressant att studera och lära mig om ikonernas speciella läsart. Hoppas du som läser boken tycker detsamma.

Besök min ateljé
Gamla kustvägen 11
271 75 Glemmingebro
Ystad Skåne län

Öppettider:
tel: 0411-522 261 / 070-221 17 92 e-post: gunilla@gunillazackari.se

Kommentarer på sidan

Kommentera »