Maria Luisa Persson
Maria Luisa Persson

Föddes 1945 i den lilla staden Palmeira dos Indios i nordöstra Brasilien. Där studerade hon till lärare samt jobbade som bibliotekarie och där tog hon de första stegen på sin målarbana. Få var de som trodde på henne.

Men som den envist rebelliska människa hon var övertygade hon konstkännarna i hemstaten Alagoas om sina talanger. Som 22-åring hade hon sin första utställning på Teatro Deodoro, en kombinerad konsthall och teater i delstatshuvudstaden Maceio.

Målningarna då präglades oftast direkt av omgivningen; torka, karghet och fattigdom, men också av den glädje som kan lysa upp även de eländigaste livssitutationer.

Fortfarande 45 år efter utställningsdebuten bär vissa av MARIA LUISAs målningar spår av hennes förflutna. Men uttryckssättet har förändrats - liksom färgsättningen, som många anser vara hennes starkaste sida. Hon vill inte själv hålla med om att de starka färgerna i många av målningarna också kan ses som typiska för hennes intensiva temperament, men detta hävdar hennes familj och! nära vänner ändå mycket bestämt.

Sedan 2002 har koncentrerat sig på en speciell form av collage. Hon gör collage av bilder och texter i tidningar och målar därefter av dem i förstorad form.

Att sammanfatta vad MARIA LUISA med sina penslar producerat de senaste åren är praktiskt taget omöjligt. Det handlar om målad musik och märkliga människoporträtt, om apelsiner och abstraktioner, om fåglar och feministisk frigörelse.... Konstnären själv vill inte placera in sitt målande i någon -ism.

MARIA LUISA hade under flera år knappt tid att alls för sin konst. Det berodde dels på tre uppväxande barn i hemmet och dels på hennes närmast passionerade intresse av att lära andra måla. Sedan 1988 har hon inom ramen för olika studieförbund undervisat i målning.

Brasilianska MARIA LUISA kom till Sverige 1973. Hon är numera bosatt i skånska Höganäs i konstnärstäta Kullabygden.

Besök min ateljé
Stora Rydsgatan 10
26336 Höganäs
Höganäs Skåne län

Öppettider:
I princip varje dag mellan kl 10 och 20, men ring för säkerhets skull först 042-82722

Utbildning
Har själv undervisat i konst inom ramen för flera studieförbund i cirka 15 år.

Medlemskap
Kkv-BUS,

Kommentarer på sidan

Kommentera »