Ingemar Härdelin
2022-08-08 11:06   Kommentera »
Vår fria vilja

Kanske skall jag försöka ändå. Det var länge sedan, och man måste ju satsa om det skall bli något. Det gäller allt här i livet, att man måste satsa. Annars blir vi passiva degklumpar som vegeterar oss genom livet. Tänk, så tråkigt att bara vänta på att något roligt skall hända! Men det finns ju TV förstås. Framför den kan man ju sitta hela dagarna, nätterna också, förresten. Då behöver man inte satsa något alls, bara sätta sig ner och ta emot. Men hur roligt är det? Då lever man ju i en låtsasvärld där andra bestämmer hela tiden hur mitt liv skall se ut.
Nej, tacka vet jag den fria viljan, den där fina anordningen som finns någonstans innanför pannloben. Det där stället som faktiskt innebär att vi kan hitta på något alldeles själva, Tänk så bra! Ingen har sagt åt oss att göra det, och kanske har ingen annan någonsin gjort det. Men JAG gör det!
Vi lever i en tid med praktiskt taget obegränsade möjligheter att skapa och forma våra liv. Inom oss har vi av skapelsen fått världens bästa hjärna inklusive en fri vilja, att utifrån varje given situation göra något som är bra för oss själva och kanske också för andra människor. Tar vi vara på den möjligheten? Vilken förmån vi är födda med! Tänk på alla stackars djur i skapelsen som får slita dygnet runt för att hitta föda, och som dessutom hela tiden måste se upp för att inte bli uppätna av någon annan hungrig stackare som är större och starkare.
Nej, nog har vi som människor en enorm gåva i vår fria vilja att själva fatta beslut. Men det gäller att ta vara på den gåvan. Det värsta är ju att det kan gå ett halvt liv innan vi har fattat det fina i kråksången. Vi slarvar så lätt bort massor av värdefull tid, därför att vi i unga dar´ tror att vi är odödliga. OK, visst skall vi ha roligt när vi är unga och glada, men kanske kan det finnas andra sätt också att använda tiden på, som i längden ger mycket större glädje? Inte bara nöja oss med den där flabbiga glädjen som varar för stunden, utan söka en djupare varm tillfredsställelse och försöka känna in vad vi egentligen ville göra på djupet.
Nu börjar jag nog låta som en predikant. Det är verkligen inte meningen. Jag är ytterst medveten om hur vilsen man kan känna sig i ungdomens dagar, och även senare i livet också, för den delen. Livet är en enda lång prövning då vi testas och luttras och kämpar mot alla destruktiva krafter i tillvaron. Men det är ju det som är LIVET för oss alla. Vi har fria val i våra liv utifrån givna förutsättningar. Somliga har det bra förspänt på alla sätt såväl materiellt som mentalt, och andra är förföljda av motgångar, sjukdomar och all världens elände. Men vi har alla fått gåvan, möjligheten att välja i varje situation.


Facebook Twitter MySpace rss