Margareta Sunnemar
2020-10-14 18:06   Kommentera »
Metallen Järn
De material jag använder i mina konstverk, är från industrier. De är återvinningsbara. Järnband som används till förpackningar och svetstråd som är belagd med koppar.
Den svarta sanden, magnetit Fe3 O4, finns med som skuggor i mina verk.
I Värmland har det under lång tid funnits järnmalmsbrytning. För ett par veckor sedan gick vi en vandring i Persberg, som kantades av dramatiska gruvhål efter järnmalmsbrytning som började på 1300-talet. Den lades ner 1906. En intressant vacker promenad med information utmed, om gruvbrytningen förr och dess umbäranden.

Järn, denna viktiga metall, skriver även vår värmländska författarinna Selma Lagerlöf om i Nils Holgerssons underbara resa. I sagan om hur västgötabergen kom till, berättar hon om några sjöman som träffade den store jätten. Han frågade dem om det fortfarande finns varmt blod i Sverige. Han ville krama deras händer för att ta reda på det. Jätten såg lite dåligt så, de tog, med gemensamma ansträngningar, ett glödhett järnspett ur elden och gav jätten. Han kramade spettet så att järnet rann utmed hans fingrar och sa att nu vet han att det är så, att det finns varmt blod i Sverige!
Järnet är alltså också sagoomspunnet!


Facebook Twitter MySpace rss