Margareta Sunnemar
2021-10-01 17:31   Kommentera »
Själens påverkan genom ögonens förmedling
Oktoberblogg
”Att måla är konsten att påverka själen genom ögonens förmedling. Om målaren bara når ögonen har han inte tillryggalagt mer än halva vägen.” Denis Diderot 1713–1784, fransk filosof och upplysningsman. Denna devis har använts av många angående hur man kan se på konst. Vi fick den från Axel här på konstkvarteret och det var inte en devis man bara går förbi. Den fastnade hos mig och fick mig att titta på mina verk med de ögonen. Har jag nått betraktarens själ med mina verk? Jag fick mig en tankeställare och jag öppnade gästboken där betraktare skrivit ord som, suggestivt, magiskt, vackert, oändligt, hisnande dimensioner, spännande med nya grepp, fantasieggande, inspirerande och ovanligt, förfinar jordens material, fångat ljuset, något utöver det vanliga, underbara alster, harmoniska färgkombinationer, väldigt sevärd utställning, roligt och klurigt…. Ja, då får jag väl tro att min konst berört. Det är bra att läsa kommentarer ibland, så man rättar in kompassen och kommer ihåg att man berört.

Som jag skrivit förut är det för mig, samspelet med betraktaren som gör konstnärsskapet så spännande. Jag råkade också hitta en bok på Storytel, av Ernst Billgren ”Vad är konst”, där han tar upp frågor som han svarar kort på. Intressant att lyssna/läsa, det finns fler böcker i samma serie.
Jag tar här ett exempel, angående måsten, där han svarar sammanfattningsvis ”Konstnärsyrket får man uppfinna alldeles själv, därför bör alla måsten undvikas”. Han tar exemplet om universum och ger idéen att prova tänka tvärtom. ”Jag hörde att universum expanderar och därför försvinner alla himlakroppar bort fr varandra.” ”Kan det inte lika gärna vara så att all materia minskar i storlek hela tiden och det är därför som det ser ut som om den är på väg bort från oss, det låter mer logiskt eftersom det mesta brukar minska i styrka hela tiden, speciellt alla måsten.”

Jag tycker att de har en poäng i det de skriver, därför tar jag med dessa tankar denna gång.


Facebook Twitter MySpace rss