Carina Ehlers
2012-06-10 00:48   Kommentera »
Denna Konstform är Nödvändig för Alls Vår Överlevnad
Idag besökte jag Makode Lindes konstutställning i Kungsträdgården och jag beundrar honom och hans konst därför att den får folk att haja till och förhoppningsvis reflektera lite.

Jag pratade lite med ett par av dem som deltog och en mycket sympatisk tjej sa att det hela faktiskt var andligt – något som jag till fullo instämmer i. För mig är allting andligt i denna värld.

Som jag tolkar det vill Makode Linde genom sin utställning belysa detta med rasism och det gör han bra.

När jag besökte Vancouver år 2010 passade jag på att besöka ett och annat galleri, samt Vancouver Konst Museum. Där hölls också en mycket intressant utställning som behandlade problematiken kring miljöförstöring. Tusentals och åter tusentals engångsföremål, såsom plastbestick, muggar, fat och allehanda prylar låg prydligt uppradade i en enorm sal på golvet. Det var en installation som vid första anblicken fick en att undra vad det var frågan om, men ganska snart kom insikten att detta belyste läget kring hur vi hanterar jordens resurser. Det är ”slit och släng” – vi köper och slänger på löpande band.

Den utställningen, precis som Makode Lindes utställning, belyste och gav en tankeställare om vad mänskligheten håller på att ställa till med på vår vackra planet. Och inte är det någon som helst skillnad på oss människor. Vi har alla samma behov och förhoppningar med mera, så vad spelar det för roll om man är svart eller vit, eller gul eller lila… ? Det spelar ingen roll för vi är alla lika.

Någon kanske ger uttryck för sin fasa då man i nyheterna har sett vinklingen och tolkat på ett annorlunda sätt än vad som var menat. Som något som ett mycket ”starkt uttryckssätt”. Som något chockerande, skrämmande.

Och det är just detta som är så fantastiskt bra. Det är ju själva meningen med att föra fram sådant här så att människor fattar att vi inte kan fortsätta som vi gör. Vi bor på en pytteliten ”prick” i universum och den här underbart vackra plats – som en del inte uppfattar som sådan – håller på att ta rejält stryk på grund av alla skeva tankar, handlingar och uttalanden.

Vi måste få en omskakning så att vi kvicknar till, och speciellt Sverige tycker jag är långt efter i många avseenden. Vakna svenskar! Annars blir vi ett U-land.


Facebook Twitter MySpace rss