Carina Ehlers
2016-07-04 10:16   Kommentera »
VIDARKLINIKEN
I debatten kring Vidarkliniken och dess mediciners existensberättigande, bör man förstå att pengarna måste komma någonstans ifrån. Nu har beslutsfattarna i den senast valda regeringen prioriterat andra uppdrag istället. De hänvisar till att det är för patientens säkerhet som man tagit detta ställningstagande. I mina ögon sett är det lite skenhederliga metoder att inte säga som det är och förklara att det kostar skattebetalarna multum att per remiss sända en patient till Antroposofernas Vidarklinik i Järna.

Själv har jag aningen delade meningar kring kliniken ifråga. I slutet av år 2013 fick jag – efter egen begäran från husläkare – en remiss och vistelsen kom att vara under tre veckors tid. Nu ska jag berätta lite kring mina egna upplevelser därifrån.

Först som sist måste jag med eftertryck bekräfta att det var en fin vistelse där, dock måste jag sanningsenligt berätta att det sannerligen inte var en lätt match att få det ”kastat rätt i ansiktet” på sig att – ”Det är din syster som har gjort det med dina ögon.” Ja, för jag har problem med mina ögon. Det som också kom att hända mig senare, efter hemkomst från Vidarkliniken fick mig att helt tappa tro, hopp och tillit inför hela sjukvårdssystemet. Inklusive Vidarkliniken. Med en titt så här i backspegeln var det inte konstigt alls att jag ’flippade ur’ och fick mardrömmar. Det jag först kände att jag fått med mig från Vidarkliniken var lite av ’hospitalisering’ och magont. Jag fick så ont i magen att jag fick åka akut till sjukhuset där jag fick ett dropp för natriumbrist. Inte underligt förstås med tanke på alla de oerhört starka mardrömmar som plötsligt triggats igång, att enorma mängder svettningar genererade natriumbrist.

Nu har det gått ett tag och med förnyad kraft förstår jag att jag även fick med mig fördjupade insikter om viktiga saker i just mitt liv. Familjerelationer är inte det lättaste att förstå på egen hand och sedan, inte att förglömma, bostadsfrågan. Om det inte vore för Vidarkliniken hade jag med största sannolikhet aldrig flyttat ut till det underbara Landfjärden. Även denna insikt om att jag faktiskt behövde flytta ifrån den bullriga staden och ut till landet har jag Vidarkliniken att tacka för.

Det behövs alternativ eller komplement till vårt ordinarie hälso- och sjukvårdssystem och framför allt behövs mer fördjupade kunskaper om att människan själv äger sin egen inneboende och medfödda kraft för självläkning. Det kan såklart vara lättare sagt än gjort. När man befinner sig i en utsatt position kommer hjälplösheten tätt inpå och man överlämnar sig helt i andras händer utan att tänka efter en sekund. Självklart blir det en chockartad upplevelse att komma till det vanliga landstingsägda sjukhuset efter en vistelse på Vidarkliniken. Jag förstår de människor som åter och åter kommit tillbaka för rekreation på Vidarkliniken. Minns en kvinna som var där för femtonde gången. Hon hade haft cancer men var nu fri från den. Hon kom väl åter för det var så skönt att vara där och få ekologisk mat, massage, konstterapier, stödsamtal och annat. Miljön om inte annat är fantastisk, med naturskön omgivning och sedan har vi själva byggnaden som utgör själva kliniken vilken är specialbyggd för att främja människors hälsa med färger och formationer. Ibland kan det även vara nyttigt att få sig en rejäl omruskning inombords.

Igår kom så domen från regeringen att de medicinska preparaten som förskrivs via Vidarkliniken inte längre får dispens. De naturliga preparaten anses inte vara fullgod medicin. Själv upplevde jag en otrolig förbättring av de mediciner som injicerades mot mina skador som jag ådrog mig vid en trafikolycka. Man kan kalla det för placebo eller vad man vill men fungerade gjorde de. Nu går det inte att få tag i längre. Det är sorgligt tycker jag. Men medicinerna är den ena biten och den andra är själva vistelsen där på Vidarkliniken och det kostar massor av pengar. Det är ju lite som ett hälsohem som bekostas via alla skattebetalares pengar. Eller var, för nu ska det tydligen inte längre vara så enkelt som att gå till sin husläkare och be om en remiss. Förstås var det långt ifrån alla husläkare som kände till Antroposofernas läkekonst men den påläste patienten kunde själv be sin husläkare att skriva en. Det gjorde jag! Och det blev en ögonöppnare på många olika plan. Dock eftersom jag är medial, känslig och förnimbar av mig så blev det en lätt övervikt för vad jag vid den aktuella tidpunkten kom att klara av. Jag kände helt enkelt av andra patienters känslor, tankar och smärtor och där blev jag mer sårbar än annars. Jag var helt enkelt för öppen för mitt eget bästa och påverkades av andras influenser på ett negativt sätt. Men inget svårt som inte har något lätt och positivt med sig! Nu är jag åter på min egen våglängd igen och är tacksam över det svåra jag gått igenom.

Det behövs alternativ och komplement av många olika slag som bör ingå i vårt ordinarie hälsovårdssystem och jag menar att inte bara skolmedicinen, utan även andra discipliner som den Antroposofiska måste vara mer lyhörda för sådant som ligger utanför ens ”eget” område. Det gäller även VoF – Vetenskap och Folkildning – där jag har förstått att många är emot Vidakliniken och den Atroposofiska läkekonsten över huvud taget. Fast å andra sidan får man förstå dessa personer också, för många är högutbildade med höga löner och höga skatter på det. Det gäller förstås även läkare som är motståndare till Vidarklinikens fortlevnad. Sverige är landet med den högsta skatten i världen och då kanske man får prioritera på sådant som faktiskt ger något tillbaka till oss alla. Den antroposofiska medicinen och den så kallade skolmedicinen borde slå sina påsar ihop och samarbeta fullt ut. Samarbete är sådant som brukar löna sig i längden och på det stora hela, men uteslutande av ytterligare alternativa läkemetoder är ingen vinnande ekvation. Allt som är till gagn för människan och som människan tror på är av godo.

Ja det finns mycket som kan förändras till det bättre, men nu lämnar jag detta bakom. Sanningen brukar alltid segra. Den regering vi nu har som fattar de mest underliga av beslut putsar enbart på sin egen gloria och framställer sig som någon slags barmhärtig samarit men är i själva verket bara aktiva med att putsa sin image. Låt oss dock hoppas på att sanningen vinner.


Facebook Twitter MySpace rss