Marianne Kube
Hemsida

Marianne Kube

Jag är född 1943 och uppvuxen i Segeltorp, Huddinge Kommun, söder om Stockholm.
Jag arbetar med akvareller och teckningar,Mitt främsta medium är akvarellmåleriet, men även tecknandet ligger mig varmt om hjärtat och då främst krokiteckningen - det snabbt uppfångade ögonblicket.
Landskapet, luften, ljuset är min främsta inspirationskälla när det gäller akvarellmåleriet och jag har sökt mig till olika platser såsom Fårö, Toscana, Österrike, Kroatien, men min sommarhemvist på Mörkö i Sörmlands skärgård blir ändå den käraste.
Stipendier:
1988 års stipendium ur Ernst-Åke Holmgrens minnesfond som årligen utdelas av Huddinge Kommuns Kulturnämnd.

“Så kan konst vara, ett snabbt uttryck för det intryck konstnären får ett visst ögonblick. Detta fångande av drömska inåtvända ögonblick återkommer i Marianne Kubes verk. I en utställning i konsthallen Blickpunkten i Västervik visar hon nu ett antal verk, främst akvareller. Flera av dem är ansikten med inåtvänd eller förment tom blick och en gåtfull min. Det är mycket skickligt gjort av konstnären.

Enkelt och rent, med få penseldrag och kolstreck, framträder människan bakom bilden. Men framträdandet är gåtfullt och säger ingenting om kvinnan själv, den rödhåriga, utom att hon just ett snabbt ögonblick en gång tycktes drömma sig bort.”

Eva Johansson, Västerviks Tidningen 2001.

“Med på utställningen finns flera akvareller med naturmotiv från Fårö… Men egentligen är det teckning som är det stora intresset - jag har alltid tecknat. Sedan jag var pytteliten. Speciellt människor, säger hon och visar på en rad med krokier gjorda med svart krita.”

Marica Finnsjö, Mitt i Huddinge 1987.

“Jag överraskas hela tiden av vad som kan hända. Färgerna flyter in i varandra och skapar oväntade, nya saker, säger Marianne Kube som ställer ut för första gången i Societetshuset i Trosa… Även om akvarellen är en klar favorit finns något för alla på Marianns utställning. Detaljerad tusch eller yviga penseldrag, det är bara att välja. Pastellkrita och olika former av blandteknik förekommer också och bidrar till den variationsrikedom och spännvidd som Marianne Kube hoppas uppnå med sin utställning.”

Helena Nordenberg, Södermanlands Nyheter 2005.

“Jag passar mest att måla akvarell, jag vill att det ska gå fort, säger hon. En målning tar allt mellan tjugo minuter och tre dagar att färdigställa. Det beror helt och hållet på hur den konstnärliga “flowen”, som Marianne Kube själv kallar det, fungerar…”

Åsa Asplid, Mitt i Södertälje 2004


Alla bilder och foton: Marianne Kube ©

Besök min ateljé
Kallasvik 4
153 93 Mörkö
Södertälje Stockholms län

Öppettider:
Efter intresseanmälan tel 076 26 36 749

Utbildning
Konstfack bildlärarexamen 1962 - 1976
Gerlesborg akvarellkurs med Lars Holm
Modellmåleri med Gunnel Moheim
kroki i åratal
mm mm

Medlemskap
Akvarellsällskapet Spray
Nordiska Akvarellsällskapet
konstkvarteret
Sörmlandskustens konst och hantverksförening