Kristina Assarsson
Hemsida

Kristina Assarsson

Jag är uppväxt på en gård strax utan för Mörarp med naturen in på knutarna. Några av mina bästa vänner var alla våra höns, som jag brukade sjunga med, vi hade sångkör.

Pennor och kritor fick jag tag på ungefär samtidigt som jag började krypa. Jag har tecknat och målat, i stort sett varje dag i 55 år.
Jag har jobbat som yrkeskonstnär på hel tid i 25 år.

Som barn drömde jag mig bort genom att mest måla motiv från sagovärlden. I skolan fick jag tidigt mina första erkännanden, mina bilder hängdes upp på väggarna i skolsalen. Vann en tävling för världens barn. Jag ritade en mjölkflaska som alla världens barn dansade runt. Priset: En stor ost. Det var en väldigt varm och solig dag, när jag cyklat hem ser jag att osten på min pakethållare nästan har smält bort.

I början av min karriär målade jag mest portätt med kolkrita men
det blir nästan bara oljemålningar nu för tiden.

Jag målar friskt med kniv, har nästan lika mycket färg på mig själv som på tavlan.
Satt en gång i Sofiero parken och målade blommor, en passerande
gubbe slängde åt mig en 100 lapp. Han sa åt mig att gå och köpa lite nya kläder. Han tyckte väl att jag såg för eländig, kladdig och bedrövlig ut.

Att måla med kniv är bekvämt, man slipper rengöra penslar, lukt av terpentin, mm. Dessutom kan jag med kniven skapa dom tredimensionella effekter som jag eftersträvar.

Jag vill att mina tavlor skall vara som ögongodis. Förmedla livets alla lyckliga ögonblick av värme, glädje och solsken. Och att man skall bli glad och må bra varje gång man tittar på dem.


Representerad i : Burlövs, Falkenbergs, Åstorps, Alvestas, Helsingborgs, Kävlinges kommuner samt vid Sveriges Television.
Visad på Bienalen Florens, Såld
Visad på Bienalen Florens (privat)

Helsingborgs kulturstipendium 1987
Hemmets Journals Konstalmanacka 2002
Vinner: Årets Konstnär, Art Nordic / Köpenhamn 2014.
Representerad i : Burlövs, Falkenbergs, Åstorps, Alvestas, Helsingborgs, Kävlinges kommuner samt vid Sveriges Television.

Utbildning
Konstnär Börje Elwi Carlsson
Mullsjö Folkhögskola, Estetisk linje
Skånska Målarskolan, Malmö 1982-83.

Medlemskap
Medlem i: SvK, KRO, VSKG, NVSKG, SK.

Kommentarer på sidan

Kommentera »