Stig Nordell
Stig Nordell

Målar helst i olja och gör grafik,
torrnålar.Är född 1937 i Stöde i Medelpad.Bodde i
Stockholmstrakten i 40 år innan jag 2002 flyttade till Västervik.Är medlem i konstforum Järfälla och Tjusbygdens konstgrupp.Tycker mycket om minimalistisk konst.En av favoriterna är Agnes Martin.I mina torrnålar vill jag framförallt uttrycka humorn.


"Stigs konst var ärlig och dråplig"

Vännerna minns konstnären Stig Nordell


En mycket vänlig själ och en konstnär med glimten i ögat.


Så beskrivs konstnären Stig Nordell av sina vänner och kollegor i Västervik. Stig gick hastigt bort i förra veckan, 73 år gammal.


- Han var en människa med stor nyfikenhet på livet. Konsten och skapandet gick han in i med liv och lust, säger hustrun Ingrid Nordell Arfwidsson.

Vännen och kollegan Lars Hultsberg, Ankarsrum:

- Stig hade en smittande entusiasm för konsten. Han var självlärd precis som jag. Vi hade stort utbyte av varandra och hade mycket att prata om. Det känns väldigt tomt att han är borta. Stigs konst präglades av ärlighet. Den var också dråplig och humoristisk.

- Han hade en fantasi som inte var av denna världen, poängterar kamraten Carl-Johan Törngren som hade daglig kontakt med Stig.



Stig Nordell växte upp i den lilla byn Stöde, utanför Sundsvall, i Medelpad. Som vuxen flyttade han till Stockholm där han bodde och verkade under många år. Bland annat arbetade han som tjänsteman på Sveda och Philips.

Som ung var han långdistanslöpare på elitnivå och har tillryggalagt ett flertal maratonlopp genom åren. I 40-årsåldern lade han tävlingsidrottandet på hyllan men intresset för sport i allmänhet och för löpning och fotboll i synnerhet bevarade han livet ut. Han fortsatte att träna även på äldre dar.

Varannan dag avverkade han en skogsrunda i Piperskärr.



Sommaren 2000 deltog han i en målarkurs på Österlen. Det var där han träffade kärleken - Ingrid. De gifte sig året därpå och våren 2002 flyttade Stig från Stockholm till Piperskärr, Västervik.

- Han älskade Västervik och ville ogärna åka härifrån. Han var väldigt intresserad av människor och fick snabbt många vänner här som delade hans intressen, berättar Ingrid.

Bildkonsten var en självklar del i hans värld alltsedan barndomen, bland annat tack vare att hans pappa var amatörmålare. Lusten att skapa vaknade emellertid till liv relativt sent i livet för Stig.

Det skulle dröja ända till 1993 innan Stig själv kom sig för att börja teckna och måla. Då var han 56 år gammal. Men den sena starten tog han igen med råge. Han beskrev det själv som att konsten och det egna måleriet nästan absorberade honom helt sedan upptäckten.

Stig Nordell har medverkat på flera utställningar i Västerviksområdet på senare år. Tjustborna har med andra ord haft glädjen att få uppleva hans personliga, och humoristiska, konstnärsskap många gånger om.

Mellan 2005-2010 deltog han i flera jurybedömda utställningar. Så sent som i höstas var han en av fyra Västervikskonstnärer som valdes ut att medverka i konstutställningen Sydosten på Kalmar konstmuseum - en utställning som han blivit antagen till även tre gånger tidigare.

När vännerna och konstnärskollegorna ombeds att beskriva Stig Nordells konst är det hans grafiska verk de lyfter fram.

- Det var dem han fick störst framgång med och som valdes ut till utställningarna. De är kluriga, tänkvärda och humoristiska, säger konstnärskollegan och vännen Gunnel Pettersson från Gamleby.

- Stig hade en väldig glädje i skapandet och hade inga hämningar när det gällde det. Han hade en förmåga att hitta det roliga, lustigheterna, i vardagliga situationer, säger Kersti Löwenmark från Tjustbygdens konstgrupp och Västerviks konstförening.

- Han var väldigt naiv och direkt i sin konst, påpekar Jan Wiberg.

Stig Nordells gravyrer har också resulterat i en bok. Diktaren Peter Hultsberg blev så inspirerad av Stigs torrnålar att han föreslog ett samarbete. Stig nappade och frukten av samarbetet blev boken "Tillbaka till ruta ett" som blev klar i våras.

Den innehåller 20 av Stigs grafiska bilder med tillhörande korta texter av Peter Hultsberg.

Stig läste mycket och det var faktiskt tack vare en speciell bok som han bestämde sig för att själv börja måla. Boken i fråga är Irving Stones "Han som älskade livet" - en biografisk roman om 1800-talskonstnären Vincent van Gogh.

Lotta Gometz




Utbildning
Gick i lära i olja hos Inge Pettersson Sigtuna
Grafik av Gerald Steffe Upplands-Väsby.