Carina Ehlers
2016-03-22 15:05   Kommentera »
Medialiteten min
Numer är det ytterst sällan som jag lyssnar på radion. Senast det inträffade var tidigt, tidigt på morgonen när de fruktansvärda terroristdåden i Paris ägde rum. Dessförinnan hade radion helt och hållet fått förbli avstängd under flera månader. Paris dåden inträffade natten mellan 13:e och 14:e november 2015 och en hel värld förfasades över det brutala som skett med 130 döda och över 350 skadade.

Minns att jag sov dåligt den natten och knäppte på radion vid fyra snåret på morgonen. Jag lyssnade och lät mig dras med i sorgearbetet.

Sedan fick min radio åter hamna i skymundan och inte förrän idag(!) – 4 månader senare – var det dags igen. En inre impuls guidade mina steg bort mot dunklet i hörnet, dit där min dammiga radio blivit förpassad. och döm om min förvåning när samma slags nyhetsinformation åter igen strömmar från radions nyhetsredaktioner. Man berättar om nya terror attacker vid Bryssels stora flygplats där minst två explosioner har hörts med många döda och skadade offer som följd. Också på en central t-banestation har en explosion dödat minst 10 personer. Fortlöpande direktrapportering kommer nu att vara igång under dagen och kvällen. Precis som vid Paris dåden. Men att sitta och lyssna på dessa sensationella nyheter gör ingen människa gladare och därför avstår jag.

Tanken slår mig dock att, ännu en gång har något inom gjort mig varse om att något är i görningen, innan jag faktiskt riktigt vet. Jag vet men på ett undermedvetet plan så att säga. Det är inte bara två eller fem eller tio gånger som jag upplevt detta fenomen utan snarare allt som oftast och varje dag.

Jag skriver inte detta för att tillfredsställa mitt ego genom bekräftelse från potentiella läsare. Läsekretsen av min blogg är därtill alltför ringa och utgör därmed inget hinder för ‘ego-triggning’. Snarare sätts det på pränt för att jag själv ska förlika mig med det faktum att denna, min medialitet, faktiskt är en del av mina tillgångar.

Att ha en kapacitet som mer handlar om intuition och medialitet, snarare än om slumpmässiga tillfälligheter är inte det lättaste i alla lägen. Vid oaktsamhet och bristande uppmärksamhet kan hjälpande och viktig information lätt gå förlorad. Om än det är en ovärderlig tillgång så kan min medialitet ibland kännas aningen betungande. Jag känner, ser och ‘vet’ saker innan många andra fått kännedom om den aktuella händelsen. Eftersom den allestädes fortlöpande informationen kommer till mig så frekvent kan det ibland vara bra, eller helt enkelt vara mer betryggande att bara ”stänga av”.

Även om mitt mediumskap ibland kan kännas som en uppgift med en del grumliga stråk så är det ändå ett roligt och ansvarsfyllt åtagande. Det är en tillgång att vara tacksam över och jag är glad varje gång som min intuitiva och mediala kapacitet kommer en medmänniska till gagn.

Låt dig inspireras av ögonblicket och fånga tillfället i flykten. Lev och agera i nuet. Min gåva till dig är att vara spontan. Här gäller det för dig att våga vara spontan och omedelbar. – Carina Solöga

Facebook Twitter MySpace rss