Margareta Sunnemar
2021-09-01 08:26   Kommentera »
Språkets nyanser för reflektion
Septemberblogg 2021

I Sunne kommun är det varje år i augusti månad, en kulturvecka. Det är ”Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris” som står för den, med kulturpris som delas ut och olika intressanta personer deltar med musik, föredrag och reflektioner. En av alla dessa spännande personer, som jag lyssnade på, var Krister Henriksson, känd för bland annat Wallanderkaraktären. En fråga som han fick var angående pandemin. Hans reflektion var, att han fått tid för sig själv och att under ett och ett halvt år, låta tankar och processer få ha sin gång och tid till att begrunda. Han berättade om en bok han läst, som han inte tyckte gav så mycket då, men nu när han läste det i ljuset av den stillhet han var med om, framstod den som mycket givande och han kunde ge en bra reflektion till författaren.

Det är en tanke som jag vill haka på, jag håller med honom i denna hans reflektion. Om jag då tar konsten, som är det jag i mitt livsskede ägnar mig åt, har jag nu tagit längre tid på mig för att skapa ett verk. Jag är inte säker på att det blir bättre resultat av att tänka mer, men jag låter processen vila lite innan jag fortsätter att färdigställa verket. Jag lägger till fler ord för mig själv, i hur jag ser på det jag gör, ord som blir till fler dimensioner.

Eftersom Selma Lagerlöf verkat i den här trakten med sitt fantastiska språk, så får det följder. Västanå teater är numera känd i hela landet. I år är det hennes verk Körkarlen som spelas med stor inlevelse av duktiga skådespelare. Min förhoppning är att hennes språkbruk kommer att berika och uppmuntra oss till att läsa och ta till oss av nyanserna i språket för känslor, reflektioner och upplevelser. Ord som får oss att se på oss själva och omvärlden med fördjupande läkedom och kraft.


Facebook Twitter MySpace rss